Rozhovor s Martinem Loužeckým z Hairthusiasts O přirozenosti a konceptu Authentic Beauty

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Martin Loužecký a Honza Hlaváček jsou majitelé kadeřnického salónu Hairthusiasts. Poznali se na studiích a další praxi získávali v předních pražských salónech. Zkušenosti sbírali na mnoha prestižních soutěžích u nás i ve světě. Výsledkem jejich cesty je úspěšný salon Hairthusiasts. Oba se stále ve své profesi zdokonalují, účastní se mezinárodních seminářů, aktivně školí a předávají svoje znalosti dál.

V současné době se Martin Loužecký stal ambasadorem nové prémiové vlasové kosmetiky AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT, která pomáhá zvýraznit přirozenou krásu a díky profesionálnímu stylingu vytvářet bezstarostné, dokonale nedokonalé vlasy, které zaujmou svou nedbalou elegancí. Ingredience tvořící jednotlivé řady vlasové kosmetiky AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT jsou pečlivě vybírány a šetrně získávány z přírody. V salónu Hairthusiasts díky AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT respektují osobnost klientky a podtrhují její přirozenou krásu.

Jak jste se dostal ve své profesi tam, kde jste teď, tedy do salónu Hairthusiasts?

Hairthusiasts jsme spolu s kamarádem a kolegou Honzou Hlaváčkem založili před šesti lety. Rozhodli jsme se mít malý salón jen pro nás dva. Postupně se naše malé kadeřnictví rozrůstalo, získali jsme řadu ocenění za naši práci a začalo se nám dařit. Letos v létě budeme salón rozšiřovat o další prostor a náš tým se rozroste o pět kadeřníků. Vznikne tak nové a větší Hairthusiasts kadeřnictví inspirováno konceptem AUTHENTIC BEAUTY.

Rádi experimentujete, sledujete nové trendy nebo jste spíš zastáncem konzervativního přístupu?

Jsme spíše tradiční kadeřnictví, nepodléháme extrémním módním trendům. Sázíme v našem řemeslu na autenticitu a tím jsem i trvalejší. Samozřejmě sledujeme trendy, ale vybíráme si z nich a necháváme se jimi inspirovat. Ty, které nás osloví, posléze přizpůsobujeme našemu stylu, který je nositelný, plný pohybu a ženskosti.

Co pro vás znamená skutečná krása?

Krása samozřejmě vychází zevnitř a roste s charakterem, ale pro mě jako kadeřníka jsou to především zdravé vlasy. Kadeřníci v současné době s oblibou dělají hodně přeměn, „makeoverů“, odbarvují vlasy a následně je barví. Tím je samozřejmě ničí. Barvení je pro vlasy vždy agresivní, proto je potřeba k vlasům přistupovat s respektem.

Jak nejlépe probudit skutečnou krásu?

Někdy je to těžké, často k nám přicházejí ženy, které jsou stresované tím, co vidí v lifestylových časopisech, na Instagramu a dalších sociálních sítích. Přestože jde jen o iluzi dokonalého světa, dokonalých modelek a dokonalých vlasů, ženy to znejišťuje a pochybují o sobě. Naším úkolem je povzbudit je a dodat jim sebevědomí.

Upozornit je na přednosti typu jejich vlasů, vysvětlit jim, že krása je především o zdravých vlasech. A také je ujistit, že krásu jejich vlasů stačí jen lehce podpořit vhodným výběrem kvalitní vlasové kosmetiky a správným stylingem nebo střihem, který respektuje jejich přirozenost. Není vždy nutné dělat něco neuvěřitelného, radikálního. Naše práce by měla zohledňovat konkrétní zákaznici a zdůraznit aspekty, které jsou na ní krásné.

Co pro vás znamená pojem „skutečné vlasy“?

Jsou to vlasy, ve kterých se klient cítí opravdu dobře. Z mé zkušenosti barva vlasů musí ladit s barvou pleti, očí a obočí. Člověk by se neměl příliš odchylovat od své přirozené barvy. Třeba v koncích to nevadí, ale jakmile se příliš odchýlíme od své přirozené barvy u hlavy, pak už to podle mě nedává smysl. Výrazná změna barvy vlasů bývá pro zákaznice stresující. Barva rychle odrůstá, viditelné odrosty nepůsobí hezky a zákaznice je tak nucená chodit na barvení častěji, tím samozřejmě dochází k velké zátěži vlasů, což nepřispívá jejich zdraví. Kadeřník by měl k barvení přistupovat s respektem, vyslechnout přání klientky a volbu s ní konzultovat.

Proč jste se rozhodl pro koncept Authentic Beauty?

Společnost se mění, stále více přemýšlíme o složení produktů, o našem přístupu k přírodě i k sobě samému. S tím souvisí i změny v požadavcích a nároků našich klientů. Dlouho jsme hledali vhodnou značku, která by splnila naše požadavky na prémiovost a složení, a se kterou bychom se mohli ztotožnit. Authentic Beauty Concept nás oslovil svým svěžím a minimalistickým přístupem a přírodním složením produktů. Jeho vznik vnímám jako přirozenou reakci na proměnu uvažování ve společnosti.

Jak se tento koncept (Authentic Beauty) projevuje ve vašem kadeřnictví a v přístupu k vašim klientkám?

S našimi klientkami více komunikujeme, vytváříme prostředí a atmosféru k relaxaci a odpočinku. Osobním rozhovorem se zákaznicí poznáváme její přirozenost, dodáváme jí sebevědomí tím, že ji upozorníme na přednosti jejích vlasů, které následně podpoříme pomocí vhodně zvolené vlasové péče Authentic Beauty Concept. Pracujeme s přirozenou strukturou vlasů, zbytečně je nepřetváříme a celkově více pracujeme s jejich přirozeností.

Co je pro vás v péči o vlasy nejdůležitější?

Jednoznačně šampón a kondicionér. Vše začíná mytím vlasů. Správná volba kvalitní vlasové kosmetiky je pro mě zásadní.

Co je pro vás při výběru vhodné vlasové kosmetiky nejdůležitější?

Paradoxně se více zaměřují na to, co vlasová kosmetika neobsahuje. Produkty Authentic Beauty Concept neobsahují silikony, sulfáty a parabeny, ale naopak sází na účinnější přírodní ingredience, které vlasy nezatěžují.

Proč sázíte na přírodní ingredience? A je podle vás péče přírodními produkty stejně účinná jako pomocí konvenční vlasové kosmetiky?

Produkty s přírodními ingrediencemi vlasy nezatěžují. Klasická „foukaná“ díky nim vydrží o den až dva déle, vlasy nemají tendenci se mastit, jak tomu bývá u konvenčních vlasových přípravků. Pro kadeřníky je také zásadní, že můžeme přírodní stylingové produkty vrstvit a vlasy si přesto zachovají svou lehkost. U běžné kosmetiky to nelze, vlasy by byly příliš zatížené a slepené.

Podle čeho je vaše kadeřnická práce okamžitě rozpoznatelná?

Moje práce vždy vychází z modelky, z její osobnosti. Rád si hraju se strukturou vlasů, pohybem, přirozeností a hravou nedokonalostí.

Mohlo by vás zajímat

Fotografie

Komentáře